Close search

טיפוח דור העתיד

​​​"צריך שטובי הנוער שלנו, אנשי המעלה מבחינה מוסרית-חלוצית, ובעלי הכושר האינטלקטואלי הגבוה ביותר, יקדישו כל זמנם, כישרונם וחייהם לתפקידי הביטחון של המדינה" - דוד בן גוריון.

המינהל למחקר, פיתוח אמצעי לחימה ותשתית טכנולוגית (מפא"ת) הינו אחד מגופי הטכנולוגיה הביטחוניים המתקדמים והחדשניים בעולם. ייעודו להבטיח את יכולתה של מדינת ישראל לפתח את אמצעי הלחימה הדרושים לבניית עוצמתה, ולהמשיך לקיים את יתרונה האיכותי. במסגרת ייעודו, למפא"ת תפקיד קריטי לעתידה של מדינת ישראל, והוא טיפוח כוח אדם טכנולוגי מצטיין לטובת תחומי המחקר והפיתוח בצה"ל ובמערכת הביטחון בכלל.

באמצעות שתי תוכניות לימודים עיקריות, "תלפיות" ו-"פסגות", מכשירים במפא"ת בוגרי תיכון בעלי יכולות אקדמיות ובינאישיות גבוהות לתפקידים משמעותיים בליבת מערכי המחקר והפיתוח של צה"ל ושל מערכת הביטחון. התוכניות מיועדות לתלמידים מצטיינים ובעלי מוטיבציה לשירות מרתק בתחומי המחקר והפיתוח.

תוכנית "תלפיות"

"תלפיות" הינה תוכנית עילית צבאית-אקדמית להכשרת מנהיגות טכנולוגית-מבצעית למערכי המחקר והפיתוח ומערכי אמצעי הלחימה של מערכת הביטחון. התוכנית מנוהלת ומובלת על ידי מפא"ת, שאחראי, בין השאר, גם לתוכני ההכשרה ולתקצובה, למיון המועמדים לשירות בתוכנית, לשיבוץ המפקדים ולשיבוץ הבוגרים בגופי המחקר והפיתוח הביטחוניים. זרוע האוויר והחלל אחראית למימוש תוכנית ההכשרה במסגרת בית הספר לפיקוד ולמנהיגות הנמצא בירושלים.

תוכנית "תלפיות" נוסדה בשנת 1979 כחלק מלקחי מלחמת יום הכיפורים, על מנת לגשר על הפער שנתגלה בין עולם המחקר והפיתוח לבין היכולת המבצעית. הצורך של צה"ל ומערכת הביטחון באנשי מחקר ופיתוח מעולים ובעלי הבנה משולבת ביטחונית-צבאית ומדעית-טכנולוגית נבע מהשימוש הגובר במדע וטכנולוגיה בשדה הקרב.  

מדי שנה מתגייסים לתוכנית כ-50 נערים ונערות מוכשרים במיוחד בתחומי מדעי הטבע והמתמטיקה ובעלי פוטנציאל מנהיגותי. עד שנת 2013 סיימו כ-850 בוגרים את התוכנית. כ-10% מהם זכו בעבר בפרסים ביטחוניים חשובים, בהם פרס ביטחון ישראל, פרס מפקד חיל האוויר, פרס ראש אמ"ן ופרס ראש מפא"ת.

במסגרת התוכנית עוברים בני הנוער הכשרה עמוסה וייחודית ,כדי שבסיומה יעמדו בליבת הפוטנציאל של מערכת הביטחון למנהיגות ערכית ומובילה במערכי המחקר והפיתוח ואמצעי הלחימה. ההכשרה נמשכת כשלוש שנים והיא מתבצעת במסגרת שירות החובה. בסיומה מחויבים הבוגרים להמשיך לשירות נוסף של שש שנים בתנאי קבע. תוכנית ההכשרה משלבת בעיקר פרקי לימוד אקדמיים ואימונים צבאיים. תקופות הלימוד חופפות את הסמסטרים האוניברסיטאיים הרגילים, ויתרת הזמן מנוצלת לביצוע ההכשרות הצבאיות.

במהלך תקופת הלימודים האקדמיים נמצאים החניכים בבסיס חיל האוויר באוניברסיטה העברית בירושלים (ביה"ס לפיקוד ולמנהיגות), ובזמן ההכשרות הצבאיות הם שוהים בבסיסי צה"ל, בהתאם לסוג ההכשרה. ההכשרות הצבאיות נחלקות להכשרות כלליות, כגון טירונות וקורס קצינים, ולהכשרות ייחודיות ל"תלפיות" - סדרות אימונים של מספר שבועות ברוב חילות צה"ל, המורכבות מאימונים, סיורים והרצאות על אודות כל חיל: תפקידיו, מערכות הלחימה שלו, תהליכי פיתוח המתבצעים בו ועוד.

לאחר תקופת ההכשרה משתלבים הבוגרים כקצינים בנקודות מפתח בממשק המבצעי-טכנולוגי בכלל מערכי המחקר, הפיתוח ואמצעי הלחימה של צה"ל ומערכת הביטחון. כלל בוגרי "תלפיות" מסיימים את תוכנית ההכשרה כקצינים בצה"ל, ולאחר מכן משתבצים במגוון רחב של יחידות טכנולוגיות בצבא ובמשרד הביטחון כדי לעמוד בחזית המנהיגות הביטחונית-טכנולוגית.

בין היתר עוסקים בוגרי "תלפיות" במחקר טכנולוגיות מתקדמות, בפיתוח אמצעי לחימה מתקדמים, בפיתוח אלגוריתמיקה ויישומי מחשב, בחקר ביצועים וניתוח מערכות ועוד. הבוגרים יכולים על-פי בחירתם להשתלב במסלולים מבצעיים ופיקודיים בצה"ל ביחידות לוחמות, כשבסיום תפקידם כמפקדים הם חוזרים לשירות ביחידות מחקר ופיתוח מתאימות.

מידע נוסף ניתן לקרוא באתר "תלפיות". למעבר לאתר – לחץ/י כאן


תוכנית אודם

תוכנית "אודם" הינה תוכנית לאומית, פורצת דרך, לפיתוח מנהיגות טכנולוגית לחיזוק חוסנה של החברה והמדינה.  התוכנית הינה תוכנית בת של תוכנית העילית "תלפיות", ומיועדת לתלמידות ותלמידי תיכון למעוניינות ומעוניינים להתפתח בעולמות המנהיגות הטכנולוגית. 

תוכנית אודם, מיישמת תפיסה הוליסטית, המשלבת לימודים בתיכון ייעודי, תואר בהנדסת חשמל מהטכניון, התנסות וחקר בחברה ובתעשיות, וכל זאת בתנאי קהילה איכותית (מסגרת פנימייתית).

תוכנית ההכשרה מותאמת לכל אחת ואחד מהחניכים  מתוך כוונה למצות ולפתח את הפוטנציאל האנושי והמקצועי הטמון בהם. בוגרי התוכנית ילוו ויוצבו בתפקידי מפתח במערכת הבטחון על מנת לאפשר הזדמנות לכלל המתאימות והמתאימים.


שותפים למסע

התוכנית מובלת על ידי משרד הבטחון ומשרד החינוך בתמיכת גופי הבטחון, הטכניון והאוניברסיטה הפתוחה, מועצה מקומית קצרין וחברות מובילות בתעשייה.


תפיסה חינוכית

קבוצת איכות מצויינת, תוכנית לימודים ברמה גבוהה, בליווי אישי ואקדמי, המבוססת על למידת חקר, אתגרים ויוזמות, בסביבה חדשנית המותאמת לאתגרי המחר.

התאמת מסלול יחודי ואישי לכל חניך בשילוב פיתוח כישורים ומיומנויות והכוונה מקצועית לעולמות התוכן של התוכנית העשרה, אחריות חברתית ותהליכי התפתחות אישיים.


מחפשים  פוטנציאל

לתוכנית מתקבלים מדי שנה כ-40 מועמדות ומועמדים מתאימים. המיון מאתר פוטנציאל אישי. לכן, המיון לתוכנית מזניח רקע לימודי והישגים קודמים. הקבלה לתוכנית איננה תלויה באזור המגורים, במעמד סוציו-אקונומי, וביכולות תמיכה חיצוניות. אנו מחפשים את המנהיגות והמנהיגים הטכנולוגיים - בעלי תכונות האופי כגון :  סקרנות, עצמאות, יוזמה וזיקה טכנולוגית. אנו מאמינים בכל אחת ואחד ונקבל לשורותינו את המתאימים ביותר - אלו אשר יוכלו למקסם את הפוטנציאל האישי והמקצועי שלהם ולהוביל את מדינת ישראל בעתיד. נקודת ההתחלה אינה משמעותית, מרתק אותנו לדמיין עד כמה רחוק תוכלו החניכות והחניכים להגיע.

לשיטתנו, תפקידה של התוכנית לפתח ולקדם את חניכיה, את הסגל ואת הסביבה בה היא פועלת. בחרנו להקים  את התוכנית בקצרין, מתוך כוונה ללמוד מהסביבה, להתפתח ולפתח. אנחנו רואים את עצמנו חלק מקהילת קצרין, הגולן והצפון ומקווים להיות שותפים לתהליכים דו-כיווניים של השפעה והתפתחות. אנו רואים בסגל התוכנית ובחניכים מודלים  לחיקוי והשראה בסביבת התוכנית ו"במגרש הביתי" של כל אחת ואחד.

מתוך  כוונה לאפשר הזדמנות שווה לכולם, נבנתה התוכנית במסגרת מלגת מימון מלאה לכל תהליכי ההכשרה והמחייה.


מוזמנים לבקר באתר התוכנית ולשמוע פרטים נוספים.


תוכנית "פסגות"

"פסגות" היא תוכנית הדגל של העתודה האקדמית בצה"ל. במסגרת התוכנית מוכשרים בוגרי תיכון מצטיינים לשירות מאתגר וחשוב בתפקידי מחקר ופיתוח בליבת העשייה הטכנולוגית של צה"ל ומערכת הביטחון. "פסגות" מיועדת להכשיר מהנדסים בעלי רקע תיאורטי רחב, כלים להתמודד עם פרויקטים מגוונים, ויכולת לפתור בעיות ברמת מיקרו לצד התמודדות עם המקרו.
התוכנית כוללת לימודים אינטנסיביים ומאתגרים בתחומי האלקטרוניקה, הפיזיקה והמחשבים, והחניכים נדרשים למאמץ אקדמי גבוה. במסגרת התוכנית מובטחים לחניכיה יחס אישי, מימוש מקצועי ואפשרות להשתלב במאגר המוחות העתידי של צה"ל ומערכת הביטחון. לקראת סיום לימודיהם משובצים בוגרי התוכנית במגוון רחב של תפקידים במערך הפיתוח והמחקר של מערכת הביטחון, בהתאם לצורכי צה"ל ובדגש על ההתאמה האישית לתפקיד.






ההכשרה האקדמית

ההכשרה האקדמית מתבצעת באחת משתי המגמות הבאות:

מגמת חשמל-פיזיקה: תואר משולב בהנדסת אלקטרוניקה ובפיזיקה בטכניון בחיפה או באוניברסיטת תל אביב. המגמה משלבת שתי הכשרות משובחות: האחת באלקטרוניקה, שהיא לבו של עולם הפיתוח הטכנולוגי ומעניקה לבוגריה מקצוע, והשנייה בפיזיקה - אם המדעים. הכשרה זו מעניקה בסיס מחקרי ומאפשרת שיבוץ במגוון תפקידים מרתקים במערכת הביטחון.

מגמת הנדסת תוכנה מוגברת: תואר ראשון בהנדסת תוכנה ותואר שני במדעי המחשב (ללא תזה) בטכניון או באוניברסיטת בן גוריון בנגב. ההכשרה במגמה להנדסת תוכנה מיועדת לפתח בוגרים המוכשרים לתכנון ולראייה רוחבית של מערכות תוכנה, לצד יכולת אלגוריתמית וירידה לפרטי התוכנה. בוגריה הם אנשי תוכנה מעולים, הבקיאים הן בפן הצר של אלגוריתמים ותוכנה והן בפן הרחב של תכנון הנדסי של מערכות תוכנה גדולות.

ההכשרה הצבאית

במהלך הקיץ בין שנות הלימוד עוברים חניכי פסגות סדרות צהליות מרתקות המציגות בפניהם את מבנה צה"ל ואת האתגרים העומדים בפני מערכת הביטחון ובמיוחד אנשי המו"פ שבה. כמו כן עוברים החניכים טירונות וקורס קצינים. 

עם סיום ההכשרה האקדמית והצבאית נערך טקס הסיום החגיגי, שבו מקבלים החניכים את סיכת פסגות היוקרתית. עם שיבוצם ליחידותיהם מתחילים החניכים את שירותם בדרגת סגן. משך השירות שאליו מתחייבים חניכי התוכנית הוא זמן שירות החובה, פלוס חתימה של שלוש שנים כמקובל בעתודה אקדמית בצה"ל. בסיום חתימה ראשונית מגיעים בוגרי פסגות לדרגת סרן, ויכולים להתמודד על תפקידי ראש מדור או המקבילים להם ביחידות השונות. 


 

מידע נוסף ניתן לקרוא באתר "פסגות". למעבר לאתר – לחץ/י כאן