Close search

המכרז להקמת קריית התקשוב יוצא לדרך

​​משרד הביטחון יפתח השבוע את ההליך המכרזי להקמת קריית התקשוב הטכנולוגית בנגב. מחר יתקיים כנס מציעים שבו ייפגשו בכירים במינהל המעבר דרומה במשרד הביטחון עם נציגי הקבוצות שאמורות להשתתף במכרז, ובמהלכו יקבלו הנציגים הסברים, עדכונים והבהרות בהיבטים פיננסיים ובהיבטים נוספים של ההליך, שצפוי להימשך כשנתיים.

 

הקמת קריית התקשוב הטכנולוגית של צה"ל היא אבן דרך נוספת ומשמעותית במסגרת מעבר צה"ל דרומה. הקבוצה שתזכה במכרז, שעלותו מוערכת במיליארדי שקלים, תקבל אחריות על המימון, התכנון, ההקמה והתפעול על פני 25 שנים. הקריה תשתרע על פני 180 דונם, שבהם ייבנו כ-130 אלף מטר רבוע בבנייה ייחודית, שבחלקה תעשה על בסיס בניינים של עד 8 קומות. תחילת הבנייה מתוכננת במהלך 2018, והצפי לאכלוס של יותר מ-5,000 חיילים הוא במהלך שנת 2023.

​לקריית התקשוב הטכנולוגית, שתוקם בבאר שבע בסמיכות לאוניברסיטת בן גוריון, יעברו יחידות הטכנולוגיה המרכזיות ביניהן: אגף התקשוב – היחידות הטכנולוגיות וביסמ"ח (בתי  הספר למקצועות המחשוב, הסייבר והתקשורת שנמצאים כעת בשלישות בר"ג ובצריפין), יחידות פיתוח ותקשוב נבחרות מחיל האוויר ומפקדת פיקוד הדרום – שנמצאת כעת במחנה בבאר שבע. היציאה למכרז הענק מתאפשרתעם סיום הסרת כל החסמים שהיו בהיבטי התקציב, התחבורה, הדיור ומעטפת המשא"ן (המשאב האנושי).

תקשוב1.png
 

הקבוצות שעברו את שלב המיון המקדים ונמצאו עומדות בתנאי הסף להתמודדות במכרז הן: קבוצת אשטרום בע"מ, מנרב אחזקות בע"מ ואלקטרה פאוור בע"מ, שיכון ובינוי בע"מ ואפריקה ישראל נכסים, קבוצת עזריאלי בע"מ ושפיר הנדסה אזרחית וימית בע"מ​.

ראש מינהל המעבר דרומה במשרד הביטחון, תא"ל ( מיל.) נתי אפרתי: "מדובר באבן דרך  משמעותית במעבר צה"ל דרומה.  משרד הביטחון מוביל את המהלך הלאומי בסיוע משרדי הממשלה השונים. קריית ההדרכה, שבה ישרתו כ-10,000 איש, היתה אבן דרך מרכזית, ולאחר איכלוסה המלא תהפוך ל'עיר' השנייה בגודלה בין באר שבע לאילת. בימים הקרובים נפרסם את מכרז הקריה הטכנולוגית, והמהלך המתוכנן הבא במסגרת מעבר צה"ל לנגב הוא הקמת קריית המודיעין בצומת שוקת".

אל"מ אשר דבש, ראש מינהלת המעבר דרומה של אגף התקשוב: "מדובר במהלך ה-IT הגדול ביותר מאז הקמת צה"ל. מעבר למשמעויות החברתיות, בניית הקמפוס הטכנולוגי בב"ש תעמיד את צה"ל בעוד שנים בודדות עם יכולות טכנולוגיות בעלות משמעויות מבצעיות מהטובות במזרח התיכון. מהלך זה, שנעשה יד ביד עם פיקוד הדרום, חיל האוויר, אגף המודיעין וכמובן משרד הביטחון, מיישם את תר"ש 'גדעון', שבין עקרונותיה התעצמות טכנולוגית וכניסה לעידן הסייבר".​

רוביק דנילוביץ', ראש עיריית באר שבע: "הקמת קריית התקשוב בפארק ההייטק של באר שבע היא בשורה חשובה ותורמת תרומה גדולה להפיכתה של באר שבע למרכז ידע וחדשנות בינלאומי. אני מברך את משרד הביטחון על ההשקעה הגדולה ועל ההצטרפות ל'אקו-סיסטם' הייחודי בבאר שבע יחד עם האקדמיה, חברות ההייטק, העירייה ושותפים נוספים, הרואים את באר שבע כבירת ההייטק והסייבר של ישראל.

"פינוי מפקדת פיקוד הדרום מהעיר העתיקה של באר שבע לתחומי קריית התקשוב הינו מהלך היסטורי חשוב. גם הוא בשורה אמיתית לעיר העתיקה של באר שבע ולעיר כולה. יזמתי את המהלך לפני כחמש שנים מול משרד הביטחון, על מנת לפנות את המבנים ההיסטוריים מהתקופה העותומנית המשמשים כיום כבסיס הפיקוד. לעיר העתיקה של באר-שבע אופי ייחודי ועבר היסטורי עשיר. בשטח הפיקוד שיתפנה ובאותם מבנים היסטוריים, ובמרכזם 'הסראייה', יוקמו אטרקציות תיירות בילוי ופנאי, שיצטרפו למהלך חידוש העיר העתיקה. מעבר קריית התקשוב לבאר-שבע מצטרף לפיתוח הטכנולוגי וליצירה של מקומות תעסוקה מתקדמים. ופינוי פיקוד הדרום מהעיר העתיקה יסייע רבות בקידום העיר העתיקה כעוגן תיירותי מקורי ומעניין".

 

​מעבר צה"ל דרומה הינו מהלך לאומי של מדינת ישראל בהובלת משרד הביטחון. זהו מהלך שישפר משמעותית את היכולות המבצעיות של צה"ל ויסייע לחיזוק כלכלת הנגב בהיקף מוערך של כ 6 מיליארד ₪ בשנה במונחי תל"ג ( תוצרת לאומית גולמית). המעבר הוא חלק מתוכנית רב-שנתית של ממשלת ישראל, הכוללת פינוי קרקעות באזורי ביקוש במרכז הארץ לקידום פתרון בעיית הדיור, בניית בסיסים חדשים ועתירי טכנולוגיה בדרום בשיתוף המגזר הפרטי ושדרוג תשתיות בנגב בכל תחומי החיים.

המהלך כולו נושא בחובו תועלות כלכליות, ישירות ועקיפות בהיבטים של תעסוקה, שילוב עסקים מקומיים, חינוך, תחבורה, בריאות, אקדמיה ועוד. מהלך העברת צה"ל לנגב כולו ייצר משרות חדשות רבות במרחב הנגב , באופן ישיר ועקיף. כבר היום  ניתן להתרשם בשטח מהשפעות המהלך בנגב. מקרה הבוחן של קריית ההדרכה ( עיר הבה"דים) שבצומת הנגב מעיד על פריחה של מפעלים, קבלנים, עסקים ונותני שירותים.  עד כה, הוצאו במרחב הנגב  כמיליארד ₪ מתוך עלות ההקמה.

במסגרת המעבר יעברו לשרת בדרום כ 35,000 לובשי מדים, מדובר בהכפלת מספר המשרתים כיום מתוכם כ-7,000 משרתי קבע, מרביתם טכנולוגיים. ניתן להעריך כי  חלקם יבחרו לא רק לשרת בנגב, אלא גם להתגורר בו. הקמת קריית התקשוב הטכנולוגית תאיץ את תהליך ההקמה והפיתוח של פארק ההייטק, תייצר אלפי משרות חדשות בתחומי ה-IT, הטכנולוגיה והסייבר ותמשוך אל הנגב אוכלוסיות חדשות.​​