Close search

קידום הייצוא הביטחוני

הייצוא הביטחוני הישראלי מהווה נדבך משמעותי בבניית הביטחון הלאומי וחוסנה של מדינת ישראל. ייצוא ביטחוני כולל, בין השאר, ציוד אמצעי לחימה, ידע, שירותים ומוצרים ביטחוניים של התעשיות הביטחוניות הישראליות. מטרת העל של הייצוא הביטחוני היא לקדם את היכולת הטכנולוגית ולשמר את התשתית התעשייתית ואת ההון האנושי של מפעלי התעשייה הביטחונית בישראל, המקנים מענה ויכולות לעצמאות הכלכלית והביטחונית של מדינת ישראל, לצרכים המבצעיים של צה"ל, לשמירה על רציפות תפקודית בכלל ובעתות משבר בפרט, ולמאות אלפי מקומות עבודה ברחבי ישראל.

הסכם עם צ'כיה.jpg חתימה על הסכם למכירת מערכות מכ"מ מתקדמות מתוצרת התעשייה האווירית לצ'כיה, דצמבר 2019


מדינת ישראל ממוקמת בין עשר המדינות המובילות בעולם בהיקף חתימת חוזי ייצוא של מערכות ביטחוניות. הייצוא הביטחוני מהווה כ-8% מסך הייצוא של המדינה, ותשואה כלכלית גבוהה זו הינה בבחינת מנוף צמיחה למשק הישראלי, ולהגדלת מספר מקומות התעסוקה בו.

מלבד התשתית הכלכלית החשובה, התעשייה הביטחונית הישראלית ממלאת תפקיד מרכזי בהגנה על יעדי הביטחון הלאומיים. היא מאופיינת בחדשנות, יצירתיות ובפיתוח יכולות טכנולוגיות מתקדמות, אשר תורמות תרומה מכרעת לצה"ל ולמערכת הביטחון כולה. שימור נכסי התעשייה הביטחונית הכרחי לתמיכה ביכולות המחקר, הפיתוח והייצור, המבטיחות את היתרון האיכותי של מדינת ישראל ושל צה"ל. הקשר ההדוק עם מערכת הביטחון וצה"ל, הצורך המבצעי והחשיבות בסגירת מעגלים בלוחות זמנים קצרים, תורמים למיצובה של התעשייה הביטחונית הישראלית בין המובילות בעולם בבחינת יכולת לתת מענה למגוון הצרכים של הלקוחות הפוטנציאליים ברחבי העולם.

לצד התעשיות הביטחוניות הגדולות, התעשיות הקטנות והבינוניות הינן מרכיב קריטי בביסוס ביטחון המדינה, שכן הן מספקות מענה מהיר וגמיש לצרכים דחופים, מהוות קטר לחדשנות טכנולוגית, בעלות ידע ומומחיות ייחודיים ותורמות להגדלת התחרויות במשק הישראלי. כיום רשומות במרשם היצואנים הביטחוניים כ-1,200 חברות קטנות ובינוניות, העוסקות במגוון רחב של תחומים.

משרד הביטחון עוסק מדי יום בסיוע בקידום שיתופי פעולה ביטחוניים אל מול ממשלות ותעשיות במדינות עמיתות, תוך שיתוף פעולה הדוק עם התעשיות הביטחוניות הישראליות, במטרה למנף את היתרונות היחסיים והניסיון המבצעי הקיימים. ערך מוסף משמעותי לייצוא הביטחוני הינו בעצם היותו נכס משמעותי של מדינת ישראל לטיפוח מערכות קשרים ביטחוניים והעמקת שיתופי פעולה אסטרטגיים עם מדינות שונות וארגונים ביטחוניים ברחבי העולם.

משרד הביטחון, באמצעות אגף הייצוא הביטחוני (סיבט), המינהל לפיתוח אמצעי לחימה ותשתית טכנולוגית (מפא"ת) ואגפים נוספים, פועל כל העת לקידום הייצוא הביטחוני הישראלי, על ידי ייזום והנעת שיתופי פעולה בינלאומיים ובניית תשתיות לקידום ופריצה לשווקים בינלאומיים חדשים.

קידום הייצוא הביטחוני נעשה בסיבט במספר דרכים:

  • שותפות עם התעשייה הביטחונית של מדינת ישראל.
  • קיום קשרים הדוקים ושוטפים עם ממשלות וגורמי ממשל לקידום התעשיות והטכנולוגיות הישראליות.
  • איתור וייזום הזדמנויות עסקיות.
  • איסוף והפצת מידע עסקי ושיווקי הרלוונטי לתעשיות הביטחוניות.
  • מכירה ומינוף של ציוד צה"ל.
  • הובלת הייצוא הביטחוני בשותפות עם אגפי משרדי הביטחון, צה"ל, גורמים ממשלתיים וגופים חיצוניים.

 

שנת 2018 היתה שנה מוצלחת במיוחד בייצוא הביטחוני של מדינת ישראל, עם חתימת חוזים חדשים בהיקף של 7.537 מיליארד דולר.

התחומים המרכזיים בייצוא הביטחוני בשנת 2018:
מל"טים (21%), מערכות מכ"מים ול"א (19%), השבחות ומכלולים אוויוניים (15%), טילאות ומערכות הגנה אווירית (11%), יבשה תחמושת ועמדות נשק (9%), תצפית ואופטרוניקה (9%), מערכות מודיעין, מידע וסייבר (7%), מערכות תקשוב וקשר (4%), שירותים ושונות (3%), מערכות ימיות (1%), לוויינות וחלל (1%).

נתוני הייצוא הביטחוני לפי פילוח גיאוגרפי:
אסיה והפסיפיק - 46%, אירופה - 26%, צפון אמריקה - 20%, אפריקה - 2%, אמריקה הלטינית - 6%.