Close search

מנת"ק מציגה: "איתן" בתצורה סדרתית

​​​מינהלת המרכבה והרק"ם (מנת"ק) במשרד הביטחון סיימה להרכיב בימים אלה את המדגים השני בסדרת הנגמ"שים הגלגליים "איתן", זאת לאחר שהמדגים הראשון סיים את שלב הניסויים. לאחרונה אישרה ועדת השרים לענייני ביטחון את המלצת שר הביטחון, אביגדור ליברמן, ובשנים הקרובות יצטייד צה"ל במאות נגמ"שים גלגליים מסוג "איתן". 

הרכבת איתן.jpg

עם סיום סדרת הניסויים על המדגים הראשון יושמו לקחים רבים במדגים השני, שמנת"ק מציגה היום לראשונה בתצורתו הסדרתית. המדגים החדש יבחן מנוע שונה, כחלק מבחינת חלופות המתאימות לצרכים המבצעיים והאחזקתיים. מבנה הגוף שופר על מנת להגיע למיגון מרבי של הצוות ושרידות המערכות, מערכת המתלים שופרה ויכולת השרידות שלה גדלה. בנוסף, יושמו שיפורים במערכות ההיגוי, החשמל והבקרה של הכלי ובמערכות נוספות.

המדגים בתצורתו המבצעית פותח על ידי מהנדסי הרק״ם במנת"ק, ונבנה בסיוע מפעלי המרכבה והרכב במש״א. הליך הרכבתו, שארך כ-30 יום, נעשה כולו במש"א. על גבי גוף הכלי (תובה) מותקנות המערכות השונות: החל במערכות המיגון ומערכות החשמל, דרך הריהוט הפנימי, ההיגוי, בילום ושליטה, ועד למערכות ההנעה הכוללות מנוע וממסרת, תיבות העברה ודיפרנציאלים, מתלים וגלגלים.

מאפייניו העיקריים של הכלי הסדרתי: אורכו כ-8 מטרים, רוחבו כ-3 מטרים, גובהו כ-2.5 מטר, ומשקלו הכולל כ-30-35 טון. ה"איתן" מופעל על ידי שלושה אנשי צוות אורגניים + תשעה לוחמים. חליפת המיגון שלו מודולרית, וכוללת גם מערכת הגנה אקטיבית. הוא מצויד גם במערכת אב"כ ובמערכת מיזוג אוויר מתקדמות. מנועו בן כ-750 כ"ס, ומהירותו המרבית 90 קמ"ש. 

נגמ"ש "איתן" כולל מגוון של מערכות נשק ושו"ב מתקדמות: מערכות נשק קטלניות, צריחון עם תותח 30 מילימטר, מערכת תצפית היקפית המאפשרת לחימה במדפים סגורים, ומסכי מגע ברזולוציה גבוהה המאפשרים תפעול מיטבי ואינטואיטיבי של ריבוי מערכות.

ראש מינהלת המרכבה והרק"ם במשרד הביטחון, תא"ל גיא פאגלין, אמר: "לאחר תהליך ארוך של ניסויים ויישום לקחים, אנו חושפים את הנגמ"ש המתקדם בעולם בצורתו הסדרתית. מנת"ק גאה על היכולת לפתח ולייצר רק"ם ישראלי, כחול לבן, מהמתקדמים בעולם עבור לוחמי צה"ל - החל מטנק המרכבה, דרך נגמ"ש הנמר לתצורותיו השונות ועד לנגמ"ש האיתן. 

למשימה זו שותפים רבים, החל מהמפעלים הישראלים הרבים המספקים את המערכות, גורמי המשרד השונים, יחידות זרוע היבשה ואגף הטכנולוגיה והלוגיסטיקה. היכולת לפתח את הדורות הבאים של הרק"ם ולייצרם באופן בלתי תלוי בגורם חיצוני, נשענת על הידע הקיים בישראל, במנת"ק ובתעשיות הישראליות הרבות הלוקחות חלק במשימה. כמי שביקר בתערוכת הנשק בצרפת בשבוע האחרון, אני יכול לומר שיש לתעשייה הישראלית במה להיות גאה, והיא מהמובילות בעולם בתחום זה".​​