Close search

שיכון ובינוי ואפריקה ישראל יבנו את קריית התקשוב

​​משרד הביטחון מפרסם היום (ב') את תוצאות המכרז להקמת הקריה התקשובית הדיגיטלית.  הצעת קבוצת החברות שיכון ובינוי ואפריקה ישראל נבחרה כטובה ביותר להקמת הקריה, שתשכון בפארק ההייטק גב-ים, סמוך לאוניברסיטת בן גוריון בבאר שבע.


איציק כהן ויעל גרוסמן.jpgבשורה גדולה למהלך הלאומי לחיזוק הנגב. תא"ל (מיל') איציק כהן וסא"ל יעל גרוסמן

קריית התקשוב תשתרע על שטח של כ-180 דונם, מתוכם כ- 150,000 מ"ר בנוי. ​הקריה תיבנה כ"בסיס חכם" ותאופיין בחדשנות תכנונית, תשתיות מתקדמות ויעילות אנרגטית. לבסיס יעברו היחידות הטכנולוגיות של אגף התקשוב וההגנה בסב"ר, ו"אופק"-היחידה הטכנולוגית של חיל האוויר, אשר יפנו שטחים באזורי ביקוש בגוש דן. זאת כחלק מתכנית רב-שנתית של ממשלת ישראל, לטובת קידום פתרון בעיית הדיור ושדרוג התשתיות בנגב. לקריה יועתק גם מטה פיקוד דרום.

המכרז להקמת הקריה התקשובית הדיגיטלית מתבסס על שיתוף פעולה עם המגזר הפרטי (PFI) - הכולל מימון, תכנון, הקמה ותפעול של הבסיס לתקופת זכיינות של 25 שנים. עלות הקמתו מוערכת בכשבעה מיליארד שקלים. שתי הקבוצות "אלקטרה ומינרב" ו"שיכון ובינוי ואפריקה-ישראל" העפילו לשלב הסופי של הסגירה הפיננסית וה- Best and Final, וכאמור הצעת שיכון ובינוי ואפריקה ישראל נבחרה להצעה הטובה ביותר.

מדובר בפרויקט הטכנולוגי הראשון של צה"ל בנגב, שיאפשר התפתחות מואצת וחסרת תקדים של תהליכים מבצעיים וטכנולוגיים. הקרבה הפיזית בין כלל גורמי התקשוב וגורמים צה"ליים אחרים תאיץ תהליכי שת"פ ושיתוף ידע ויביאו לשיפור משמעותי ביכולותיו המבצעיות של צה"ל. המעבר מסמל את השינוי הדיגיטלי שעובר צה"ל בשנים האחרונות – בתשתיות, ביכולות ובמיקוד העשייה, ומהווה עבור האגף הזדמנות להתחדש עם מרכזי מחשבים חדשים, תשתיות תקשורת חדשות ומתקדמות ורכיבים טכנולוגיים חכמים.

הקמת קריית התקשוב בנגב תוביל לפיתוח כלכלי באזור, להעסקת מאות עובדים וליצירת אלפי מקומות עבודה חדשים. כמו כן, המהלך יביא לנגב את מיטב הטכנולוגיה והמוחות הטכנולוגיים של צה"ל, אשר ישולבו באקדמיה, בפרויקטים משותפים עם תעשיית ההיי-טק - ויהווה בסיס לשיתופי פעולה של צבא-חברה--אקדמיה. כל אלה יבססו את מטרופולין באר שבע כמרכז טכנולוגי חדש בישראל, עם דגש מובהק לתחום הסייבר והדיגיטציה.

המינהל לפרויקטים לאומיים במשרד הביטחון (לשעבר מינהל המעבר דרומה), שמקדם את הפרויקט המדובר, השלים בשנים האחרונות את העתקת בסיסי ההדרכה מצריפין לקריית ההדרכה (עיר הבה"דים) – שבה משרתים כ-10,000 חיילים ואנשי קבע. המינהל מפקח על הפעילות הזכיינית בקריית ההדרכה, במקביל להובלת ארבעה מגה-פרויקטים, לרבות מכרז קריית המודיעין והקמת הקריה התקשובית הדיגיטלית בבאר שבע.

--

​​

סא"ל יעל גרוסמן, ראש מינהלת התקשוב לנגב באגף התקשוב וההגנה בסייבר: "מעבר יחידות העילית הטכנולוגיות של אגף התקשוב וההגנה בסייבר, לצד יחידת 'אופק' מחיל האוויר ומפקדת פיקוד הדרום, לקריית התקשוב הדיגיטלית בעיר באר שבע, מייצר עבורנו הזדמנות פז להובלת הטרנספורמציה הדיגיטלית בצה"ל במסגרת מהלך לאומי רחב המממש את חזונו של בן גוריון בשנת השבעים להקמת המדינה. אין ספק כי הסמיכות של כלל יחידות התקשוב וגורמים מבצעיים וטכנולוגיים צה"ליים נוספים תאיץ תהליכי שיתוף פעולה ושיתוף ידע שיביאו לסינרגיה מבצעית-טכנולוגית חסרת תקדים. זאת ועוד, המיקום האסטרטגי של הקריה יאפשר יצירת אקו-סיסטם ייחודי של חדשנות מבצעית-טכנולוגית פורצת דרך בין אוניברסיטת בן-גוריון בנגב, פארק ההיי-טק הסמוך ומערכת החינוך, בעיר תוססת ומתפתחת, לצד קידום יעילות ומועילות מבצעית. המארג הייחודי הנרקם בבירת הסייבר של מדינת ישראל יאפשר הנבטה של יכולות ותפיסות חדשות אשר יחוללו את ההתפתחות התשתיתית דיגיטלית של צה"ל כחלק ממהפכת המידע הגלובלית ובמסגרת מהלך לאומי שלם".


ראש המינהל לפרויקטים לאומיים במשרד הביטחון , תא"ל (במיל') איציק כהן: "אנחנו מנהלים ארבעה מכרזי ענק תשתיתיים בשיטת ה- PFI במקביל. הקריה התקשובית הדיגיטלית הינה הפרויקט הראשון והמורכב העוסק בהעברת תשתיות טכנולוגיות מתקדמות והעתקת מקום שירותם של אלפי טכנולוגים אל הנגב. המטרה שלנו בראש ובראשונה היא לייצר תשתית מתקדמת וחכמה שתתמוך בשיפור היכולות המבצעיות של צה"ל,  תוך פינוי קרקעות באזורי הביקוש ברמת-גן וצריפין. מעבודה כלכלית שערך משרד הביטחון לאחרונה, עולה כי המהלך הלאומי של צה"ל לנגב מוערך  בכ- 57 מיליארד שקל, מתוכם כ-21 מיליארד מושקעים ישירות  בכלכלת הנגב, וזוהי בשורה גדולה למהלך הלאומי לחיזוק הנגב".

​שר הביטחון אביגדור ליברמן: "פרויקט קריית התקשוב הוא עוד הוכחה לכך שההשקעה בביטחון היא השקעה בכלכלה ובהייטק. אם בקריית ההדרכה כבר מועסקים מאות מתושבי הדרום, בקריית התקשוב ובקריית המודיעין שנקים בעשור הקרוב יועסקו אלפים. זאת תהיה המהפכה האמיתית שתביא את עמק הסיליקון לנגב".